Kepingin…

April 24, 2009 at 2:06 pm (Uncategorized)

hamka

Bila membaca karya-karya Faisal Tehrani dan juga Ramlee Awang Murshid, hati bagai berbisik untuk memcari buku-buku mereka yang lain. Lain dan berbeza. Mereka membawa ke lembah ilmu, lembah ilmu yang dalam dan mendekatkan diri ke Rabbul-Jalil.

Tapi apa yang saya lebih teringin sekarang adalah membaca karya Allahyarham Buya HAMKA, atau nama sebenarnya, Haji Abdul Malik Karim Amrullah. Buya merupakan seorang ulama terkemuka dan pengkarya yang disegani. Insya-Allah, ada rezeki lebih nanti saya akan usaha untuk mencari karya Buya.

Antara nama karya Buya HAMKA anda boleh lihat sendiri di Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hamka)

Ke atas roh Buya HAMKA, al-Fatihah!

Terima kasih di atas sumbangan ilmu Buya, Allah jua sebaik-baik pemberi balasan.

Advertisements

Permalink 1 Comment

Perjalanan dan penantian…

April 23, 2009 at 12:00 pm (Uncategorized)

Awallulkalam, saya mulakan dengan lafaz Bismillahirahmanirahim…( Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani)

Assalamualaikum WBT…

Syukur kepada Allah, Tuhan pencipta sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia, Nabi Muhammad SAW dan para pengikutnya…

Bertempat di Putra World Trade Center (PWTC) pada pagi tadi, penulis berkesempatan singgah ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur dari jam 11 sehinggalah lebih kurang jam 3 petang. Terima kasih kepada Cikgu Hidayat di atas kesudian beliau mengajak penulis ke pesta tersebut. Jasa beliau, hanya Allah sahaja dapat membalasnya, terima kasih daun keladi.

Kesempatan yang datang ini bagaikan pucuk dicita ulam mendatang. penulis sudah lama mengimpikan untuk menjejakkan kaki ke pesta ini. Lagi-lagi apabila pesta ini dipromosikan secara bersungguh-sungguh oleh Saudara Faisal Tehrani, seorang penulis yang yang cukup terkenal di Malaysia, penerima Anugerah Seni Negara 2006.

Begitu ramai yang hadir di pesta ini. Guru, murid, pegawai perpustaan dan ramai lagi menggunakankesempatan ini untuk mencari buku dengan harga yang lebih murah. Pesta ini memang besar dan menempatkan ramai penerbit-penerbit buku untuk sekecil-kecil anak sehinggalah pengajian pelajar kedoktoran. Jika ada masa, singgahlah. Anda pasti teruja.

Apa yang ingin saya cerita adalah, saya telah berjaya menambah dua koleksi karya Faisal Tehrani, dan satu karya Saudara Ramlee Awang Murshid. Saya ada juga mendapatkan karya Faisal yang di terjemahkan ke dalam bahasa inggeris, dan Insya-Allah, karya ini saya hendak hadiahkan kepada kekasih saya.

Berikut adalah tajuk-tajuk novel yang saya beli dan harganya.

1) The Prau with The Silent Soul (RM 22.50)

2) Cinta Sang Ratu (RM17.00)

3) Manikam Kalbu (RM21.00)

4) Ketupat Cinta [MUSIM PERTAMA] (RM 21.00)

Alhamdulillah, semoga dengan rezeki yang ada, dapatlah penulis menambah ilmu biarpun sedikit. Cuma sedikit terkilan di hati kerana tidak dapat berjumpa dengan Saudara Faisal. Itu semua kerja Allah, yang penting kita harus syukur.

Jumpa lagi…

bannerpestabuku

Permalink 3 Comments

Untuk merehatkan minda…

April 10, 2009 at 3:08 am (Uncategorized)

rilek-rilek saja…

Permalink 1 Comment

Nafsu-nafsi…

April 9, 2009 at 1:59 am (Uncategorized)

Aku teringin…

Nak beli baju kemeja dan seluar slack baru,

Kasut LEE, Ebony berharga RM 179.90,

Muffler Yoshimura yang sedang-sedang,

Pergi tengok wayang dengan awek aku,

Pergi jalan-jalan dengan awek aku di Genting Highlands,

Seluar dalam dengan baju panas pun aku ingat nak beli baru.

Tetapi, entahlahkan. Nafsu, semua nak. Pesan orang-orang agama, kalau melihat barang dunia ni, lihatlah pada orang yang lebih susah dari kita. Kalau kita nak beli baju mahal-mahal, bersyukurlah. Ada diantara orang lain, baju pun tidak ada nak dipakai. Kalo kita ada motor, asyik nak cari motor baru sahaja, lihatlah pada mereka yang nak berjalan pun susah.

Nafsu-nafsu, semoga Allah memberi kita kekuatan melawannya…Amin!

Ikut nafsu, lesu

Ikut hati, mati.

Permalink 2 Comments

Pasar malam…

April 4, 2009 at 11:11 am (Uncategorized)

Pasar malam, mengikut Kamus Dewan  Edisi Keempat adalah,

a) pasar pd waktu malam; b) tempat diadakan bermacam-macam pertunjukan (tempat makan dll) yg dibuka utk beberapa hari pd waktu malam;

#http://prpm.db8bd29cdf2dfb9b96p.gov.my/carian.aspx?cari=pasar%20malam&domain=PRPM

Satu budaya di Malaysia, setiap tempat itu mesti ada pasar malam mereka yang tersendiri. Macam-macam ada dijual, dari kelengkapan di dapur disehinggalah benih pokok untuk ditanam. Makanan dan minuman tidak usah cerita banyaknya. Sesiapa yang suka melaram, pasar malam merupakan0db282b3629a837c tempat yang mesti dilawati kerana tempat ini menyediakan pelbagai barangan dari fesyen terbaru dengan tawaran harga yang lebih ekonomi dari tempat lain.

Sebenarnya05926fbe537382ba1 penulis teringin nak makan nasi lemak Seri Sarawak, tapi hujan pulak, maka tergerak pula menulis tentang artikel ini, hari ini di seksyen 16. Pasar malam di sini ada menjual pelbagai  makanan yang sedap-sedap. Jika ada masa, singgahlah. Pasar malam akan diadakan dua kali seminggu, pada Selasa malam Rabu dan juga Sabtu malam Ahad

Apapun, pasar ma52f46e5fdc34619elam sudah begitu sebati dengan rakyat Malaysia. Sudah menjadi sebahagian dari budaya kita. Sudah tentu kita ingin budaya f8373835cc26c254ini terus kekal di Malaysia kerana inilah warna-warni negara kita.

#Hurm…laparnya perutku, tidak sabar hendak tunggu hujan rahmat ini reda. Nasi lemak, siap sedia untuk jadi bahan santapan gue…

Permalink Leave a Comment

tag~~~~~

April 2, 2009 at 11:08 am (Uncategorized)

tag dr…cik yasmin yang chubby…peace~~

1) apakah nama blog anda sekarang dan kenapakah anda memilih nama blog itu?
*zulcantik…sebuah cheritera chenta


2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
*zulcantik.wordpress.com.com…sbbnya ..i’m pretty….

3) apakah method dalam penulisan blog anda?
*sejenis karangan darjah enam yang disuntik dengan ransangan ekonomi sebanyak 60 billion..

4) pernah terasa nak hapuskan blog anda? kenapa?
*tidak….cume nak ….nak……

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?
*smg sihat dan di dalam rahmat Allah hendaknya…


6) senaraikan calon yang akan di tag:

http://www.two45.blogspot.com

banjawa.blogspot.com

Permalink 1 Comment